Reklama

Z zakonnej kuchni

Desery świata

Baklawa deser bałkański

Graziako

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podobno baklawę przyrządzano w kuchniach pałacu Topkapi w Istambule, gdzie sułtan częstował nią janczarów.

Baklawa - popularny deser kuchni bałkańskiej, tureckiej, bułgarskiej. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego (nazwa bałkańska), zwanego też ciastem filo (nazwa grecka), my jednak proponujemy wykorzystać popularniejsze ciasto francuskie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przekłada się je pokrojonymi orzechami włoskimi lub migdałami, z dodatkiem cukru albo miodu.

Reklama

Tak przygotowany przysmak zapieka się, a następnie kroi w kwadraty lub romby i zwykle polewa lukrem.

Składniki:
• 40 dag ciasta francuskiego
• 30 dag mieszanki orzechów włoskich i migdałów
• 5 dag cukru pudru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 10 dag masła
• 1/3 szklanki cukru (brązowego lub białego)
• 3 łyżki miodu
• ¾ szklanki wody
• 1 cytryna (sok i otarta skórka)
• 1 goździk

Wykonanie:
Orzechy i migdały zemleć w maszynce, wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem.
Masło roztopić. Ciasto francuskie rozwałkować na placek o wymiarach 60 x 30 cm i podzielić na trzy pasy 20 x 30 cm. Jeden placek włożyć do brytfanny i posmarować połową roztopionego masła. Rozłożyć na nim połowę zmielonej mieszanki, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować roztopionym masłem, resztą mieszanki i przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Powierzchnię lekko nakroić radełkiem w kwadraty. Posmarować ciasto wodą i piec 30 min w 180o C.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę, miód, sok z cytryny, następnie dodać cukier, goździk i kawałek skórki z cytryny. Gotować na dużym ogniu przez 10 min, od czasu do czasu przemieszać.
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, ostudzić i polać ciepłym syropem.
Odstawić na godzinę.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2014-07-08 13:29

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Racuchy ze skórką pomarańczową

Graziako

Więcej ...

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość + Litania Loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj jest miesiącem w sposób szczególny poświęconym Maryi. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, niezwykle popularne są w tym czasie nabożeństwa majowe. [Treść Litanii Loretańskiej na końcu artykułu]

Więcej ...

Papież ogłosił jubileuszową bullę zwołującą Rok Święty

2024-05-09 18:32
Papież ogłosił jubileuszową bullę zwołującą Rok Święty

Vatican Media/www.vaticannews.va/pl

Papież ogłosił jubileuszową bullę zwołującą Rok Święty

Umorzenie długów krajów najuboższych, ochrona życia od poczęcia do naturalnej śmierci, w tym zniesienie kary śmierci, wartość spowiedzi, przyjmowanie migrantów, ochrona środowiska, ekumenizm i rola dyplomacji w osiągnięciu pokoju – to niektóre z tematów poruszanych w bulli jubileuszowej zwołującej Rok Święty 2025. Nosi ona tytuł „Spes non confundit” (nadzieja zawieść nie może). Papież ogłosił bullę podczas Nieszporów 9 maja w Bazylice św. Piotra.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Bp Ważny modlił się z wiernymi za diecezję...

Kościół

Bp Ważny modlił się z wiernymi za diecezję...

Twórca pierwszej reguły

Święci i błogosławieni

Twórca pierwszej reguły

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Wiara

Jezus jest obecny zawsze, gdy oglądamy Go pod postacią...

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Wiara

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

Litania nie tylko na maj

Wiara

Litania nie tylko na maj

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Wiadomości

Zmarł Jacek Zieliński, współtwórca zespołu Skaldowie

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

8 maja - wielkie pompejańskie święto

Kościół

8 maja - wielkie pompejańskie święto