Składniki (2 porcje): 2 jabłka
pełna łyżka drobno startego świeżego chrzanu lub łyżeczka chrzanu ze słoika
Sos: łyżka soku z cytryny
3 łyżki śmietany
łyżeczka cukru pudru
pół pęczka natki pietruszki
cebula dymka, drobno siekana
Wykonanie: Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Dodać chrzan. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, a następnie wymieszać z jabłkami i chrzanem. Posypać obficie zieleniną.
Knedle najlepsze są jesienią, ze świeżymi dojrzałymi węgierkami. Można je też przyrządzać o każdej porze roku ze śliwkami mrożonymi lub owocami ze słoika
Bp Andrzej Przybylski: Jezus jest Pasterzem, nie najemnikiem!
2024-04-19 22:12
Bp Andrzej Przybylski
Archiwum bp Andrzeja Przybylskiego
Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.
Ks. Węgrzyniak: w Niedzielę Dobrego Pasterza wpatrujmy się w Chrystusa
2024-04-20 18:13
Artur Hanula/KAI
Karol Porwich/Niedziela
Ks. Wojciech Węgrzyniak
Ta niedziela, ta Ewangelia, chce nas zaprosić przede wszystkim do tego, żebyśmy się skupili na Chrystusie, żebyśmy w Niego się wpatrywali, żebyśmy w Nim widzieli źródło dobroci, bo dobry jest tylko Pan Bóg - mówi biblista ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak w komentarzu dla Vatican News - Radia Watykańskiego do Ewangelii Czwartej Niedzieli Wielkanocnej 21 kwietnia.