Składniki: 50 g (suchej) kaszy jaglanej
200 ml mleka ryżowego
200 ml mleka kokosowego
15 daktyli
20 g oleju kokosowego
75 g gorzkiej czekolady
Wykonanie: Do garnka wlej oba rodzaje mleka, dodaj daktyle i połamaną czekoladę. Kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody i dodaj do wrzącego mleka. Gotuj 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając składniki, aby nie przywarły do dna garnka. Na koniec dodaj jeszcze olej kokosowy i wymieszaj. Masę zmiksuj blenderem na jednolity krem i przestudź. Przełóż na gotowy spód i chłódź w lodówce przez godzinę.
Budyń świetnie nadaje się jako słodka przekąska oraz czekoladowa masa do ciasta.
Obżarstwo a życie duchowe. Czy wiedziałeś, jak wiele zła może przynieść?
cspb.pl / Bernard Sawicki OSB „Osiem spojrzeń na Pana Jezusa”
Adobe Stock
Pierwszy wymieniony przez Ewagriusza z Pontu problem atakuje nas dzisiaj bardzo intensywnie, ale i subtelnie. To obżarstwo, niestety chyba nieco lekceważone albo i… oswojone.
Komisja Episkopatów Wspólnoty Europejskiej COMECE wspiera dalsze rozszerzanie Unii Europejskiej
2024-04-22 14:18
COMECE/KAI
Episkopat News
Komisja Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE) wspiera perspektywę dalszego rozszerzania Unii Europejskiej. W opublikowanym dziś oświadczeniu, zatytułowanym „Kontynuujmy wspólne budowanie Europy”, delegaci konferencji biskupich państw UE wskazali, że „jest to nie tylko geopolityczna konieczność dla stabilności naszego kontynentu, ale także mocne przesłanie nadziei dla obywateli, którzy pragną żyć w pokoju i sprawiedliwości”. Tekst został ogłoszony po zakończeniu wiosennego zgromadzenia plenarnego, jakie obradowało w Łomży w dniach 17-19 kwietnia.