Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Zdrowy symbol jesieni

Niedziela Ogólnopolska 45/2023, str. 52

Adobe Stock

Dynia jest rośliną jednoroczną, a sezon jej owocowania przypada na jesień. Ostatnio obserwuje się spore zainteresowanie dynią.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jest wykorzystywana jako składnik wielu produktów zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, używana do produkcji dżemów, przetworów, marynat czy pieczenia ciast. W swoim składzie zawiera wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W 90% składa się z wody, dlatego ma dość niską wartość energetyczną, jest też produktem niskowęglowodanowym, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób będących na diecie ubogoenergetycznej. Spożywana w rozsądnych ilościach w połączeniu z produktem białkowym lub tłuszczowym będzie miała niski ładunek glikemiczny. Dynię można również polecić osobom na diecie lekkostrawnej.

Wartości odżywcze

100 g miąższu dostarcza ok. 26 kcal, 278 mg potasu, który m.in. pomaga kontrolować skurcze mięśni oraz wpływa na regularne bicie serca. Dynia jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin E, C oraz karotenoidów, głównie beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Chiroinozytol – składnik zawarty w dyni figolistnej – bierze udział w wewnątrzkomórkowym działaniu insuliny, przez co może wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Właściwości lecznicze

Reklama

Badania, które zostały przeprowadzone z udziałem pacjentów cierpiących na cukrzycę typu II, potwierdzają hipoglikemiczne działanie dyni. Badani spożyli 4 ml/kg masy ciała ekstraktu z dyni i zauważono u nich spadek poziomu glukozy we krwi o ponad 66 mg po 5 godz. Nie jest wykluczone, że wyciąg z dyni w przyszłości będzie lekiem dla osób chorujących na cukrzycę. Z kolei zawarta w dyni kukurbitacyna działa porażająco na układ nerwowy pasożytów, może więc zwalczać choroby pasożytnicze.

W Austrii, na Węgrzech, w Chinach, Hiszpanii, Słowenii oraz innych krajach Europy dynię stosuje się jako lek. Wykorzystywana jest w tej formie z uwagi na właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwwirusowe.

Podsumowanie

Ze względu na wiele właściwości oraz zawartość składników odżywczych warto włączyć dynię w sezonie jesiennym do swojego jadłospisu. Dynia idealnie komponuje się z ostrymi korzennymi przyprawami, które również są atrybutem jesieni.

Podziel się:

Oceń:

2023-10-30 18:17

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Więcej ...

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Karol Porwich/Niedziela

Więcej ...

Włochy/ Premier potępiła akt wandalizmu w Rzymie, gdzie pomazano pomnik Jana Pawła II

2025-10-05 16:35

Vatican Media

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Komunikat ws. o. Wojciecha Jędrzejewskiego OP

Kościół

Komunikat ws. o. Wojciecha Jędrzejewskiego OP

Nowenna za młodzież do św. Carlo Acutisa

Wiara

Nowenna za młodzież do św. Carlo Acutisa

Ile można spóźnić się do kościoła?

Wiara

Ile można spóźnić się do kościoła?

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Wiara

Każdy, kto sobie tego życzy, może przyjąć Komunię...

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Wiara

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Święta i uroczystości

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Co najmniej 36 osób zginęło, a 200 zostało rannych w...

Wiadomości

Co najmniej 36 osób zginęło, a 200 zostało rannych w...

Archidiecezja katowicka: Pierwsze decyzje personalne...

Kościół

Archidiecezja katowicka: Pierwsze decyzje personalne...