Żurawina wielkoowocowa należy do rodziny wrzosowatych. W Polsce rośnie dziko. Choć najczęściej spotykana jest żurawina suszona, to warto również spożywać ją w formie świeżej.
Te małe czerwone kulki są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Są polecane osobom będącym na dietach redukcyjnych, gdyż 100 g owoców ma zaledwie 45 kcal. Poza tym żurawina zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości. Jest również źródłem witamin: A, C, E oraz B12. Znajdziemy w niej związki mineralne takie jak: potas, sód, selen, a także luteinę oraz beta-karoten. Największą rolę odgrywają jednak polifenole: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilbeny. Zostało udowodnione, że zawarte w żurawinie polifenole korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, zachowując integralność bariery nabłonkowej jelita oraz łagodząc dysbiozę związaną z otyłością i ze stanami zapalnymi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zawarte w owocach żurawiny flawonoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne. Zapobiegają utlenianiu cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, a tym samym ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.
Reklama
Żurawinie przypisuje się działanie antybakteryjne oraz ochronne przed Helicobacter pylori, której wystąpienie może się przyczynić do zachorowania na raka żołądka.
Żurawina najczęściej kojarzona jest z układem moczowym. Jej owoce wykazują pozytywny wpływ na bakterie Escherichia coli, które wywołują zakażenie dróg moczowych. Jedne z przeprowadzonych badań wykazały, że żurawina pobudza pracę nerek oraz zwiększa częstotliwość oddawania moczu. Z kolei inne badania kliniczne dowiodły, że spożywanie soku z żurawiny zmniejszyło o blisko 20% nawroty infekcji dróg moczowych u kobiet. Ponadto spożywanie 500 ml soku na dobę powoduje wzrost o 30% poziomu witaminy C w surowicy krwi. W związku z tym żurawina powinna być stosowana w zapaleniu pęcherza oraz w łagodnych zakażeniach układu moczowego.
Mimo że spożywanie żurawiny daje wiele korzyści, należy również wspomnieć o przeciwwskazaniach do jej stosowania. Żurawinę oraz produkty z jej zawartością powinni ograniczyć ci, którzy muszą unikać szczawianów – osoby z kamieniami nerkowymi oraz z osteoporozą. Wynika to z faktu, że owoce żurawiny mogą wchodzić w interakcję z lekami. Chęć włączenia żurawiny do diety osoby te powinny skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.