Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Wiosenne ziele

Niedziela Ogólnopolska 20/2024, str. 76-77

Adobe Stock

Czosnek niedźwiedzi ma właściwości takie jak pospolity, ale jest mniej intensywny i lepiej tolerowany przez organizm.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Można go poznać dzięki charakterystycznym długim liściom lancetowatym. Mają od 20 do 30 cm długości. To liście stanowią bogactwo cennych właściwości. Rośnie dziko w lasach na terenie całej Europy, ale nie można go zrywać w lesie (jest objęty ochroną częściową, wyjątek stanowi uzyskanie stosownego zezwolenia). Na szczęście czosnek niedźwiedzi można samodzielnie uprawiać.

Jego właściwości są znane od setek lat. Liście czosnku niedźwiedziego są bogate w związki siarki, które są bardzo silnym antyoksydantem, oraz kwasy fenolowe. Zawiera mnóstwo mikro- oraz makroelementów, m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor, witaminy A, C oraz witaminy z grupy B.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Czosnek niedźwiedzi wspiera leczenie łagodnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, wspomaga wydzielanie żółci i pozytywnie wpływa na nasze jelita. Ponadto ten gatunek czosnku pomaga pozbyć się pasożytów układu pokarmowego.

Czosnek niedźwiedzi bardziej niż pospolity reguluje parametry lipidowe w krwi. Zawarte w nim aktywne składniki wspierają metabolizm trójglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie wspomagają podwyższanie poziomu cholesterolu HDL.

Czosnek niedźwiedzi pomaga zredukować wysokie ciśnienie tętnicze krwi, dlatego może być stosowany jako wsparcie w nadciśnieniu tętniczym.

Reklama

Kwasy fenolowe zawarte w czosnku niedźwiedzim są niezwykle pomocne podczas infekcji. Syropy z czosnkiem niedźwiedzim pozwalają na łatwiejsze odkrztuszanie wydzieliny. Roślina ta wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, podobnie jak czosnek pospolity. Wspiera walkę z drobnoustrojami wywołującymi infekcje bakteryjne oraz grzybicze. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniach oraz typowych infekcjach górnych dróg oddechowych. Czosnek niedźwiedzi stanowi naturalny antybiotyk, nie niszczy jednak naturalnej flory jelitowej.

Zawarte w czosnku niedźwiedzim składniki aktywne przyczyniają się do zobojętniania metali ciężkich oraz innych toksyn, co wspomaga pracę wątroby – szczególnie w procesie odtruwania.

Pesto

SKŁADNIKI :
*300 g czosnku niedźwiedziego
*100 g parmezanu
*30 g orzeszków piniowych
*200 ml oliwy z oliwek
*sól oraz pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Orzeszki podpraż. Czosnek niedźwiedzi umyj dokładnie pod bieżącą wodą (używaj samych liści bez ogonków). Pokrój na mniejsze części i przełóż do blendera.
2. Dodaj sól, pieprz, orzeszki i parmezan. Całość dokładnie zblenduj na gładką pastę. Dalej blednując, wlewaj stopniowo oliwę. Uzyskane pesto przełóż do słoiczka.
3. Następnie aż do samego wierzchu zalej oliwą. Dzięki temu pesto będzie mogło znacznie dłużej zachować świeżość (ok. miesiąca). Gotowe Pesto przechowuj w lodówce, można je także zamrozić.

Pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim

SKŁADNIKI :
*2 pstrągi
*garść czosnku niedźwiedziego
*3 łyżki orzechów włoskich
*sól
*olej
*1 łyżka masła

Reklama

Wykonanie:
1. W malakserze zmiksuj czosnek niedźwiedzi z orzechami i olejem. Dopraw solą do smaku. Odstaw do lodówki.
2. Pstrągi wypatrosz, umyj i posól. Do brzuszka włóż kawałek masła i wstaw ryby do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 min.
3. Po tym czasie pstrągi wyjmij, posmaruj z wierzchu pesto z czosnku i wstaw ponownie do piekarnika, piecz jeszcze pół godziny w temperaturze 170°C.

Makaron z pesto

SKŁADNIKI:
*pesto z czosnku niedźwiedziego (4 łyżki)
*140 g łososia wędzonego w plastrach
*1 mała cebula
*garść pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
*1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego do dekoracji
*250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti lub innego
*łyżeczka oliwy z oliwek
*parmezan tarty – do dekoracji

Wykonanie:
1. Makaron pełnoziarnisty ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. W tym czasie pokrój cebulę i podsmaż na łyżeczce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodaj łososia i całość smaż jeszcze przez chwilę. Kiedy makaron się ugotuje, dodaj go do cebuli i łososia.
3. Następnie dodaj pesto i pomidorki koktajlowe. Całość wymieszaj i ściągnij z ognia.
4. Nałóż na talerze i udekoruj parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim suszonym.

Podziel się:

Oceń:

2024-05-14 13:38

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Rzecznik MZ o zakażeniach: to nie jest wynik dużych ognisk, to wynik powrotu do normalności

To nie jest wynik dużych ognisk zakażeń. To jest wynik naszego powrotu do normalności – powiedział w piątek rzecznik prasowy resortu zdrowia Wojciech Andrusiewicz, komentując bilans zakażeń koronawirusem. Wskazał, że to m.in. efekt imprez rodzinnych, zakażeń w szpitalach i w zakładach pracy.

Więcej ...

Najczęściej wybierane imiona papieży

2025-05-04 12:30

Adobe Stock

Innocenty, Grzegorz, Klemens, czy Leon? Wiele z imion papieskich, które kiedyś były chętnie przyjmowane, zostało zapomnianych na kilka stuleci. W oczekiwaniu na wybór nowego papieża zwraca na to uwagę niemiecka agencja katolicka KNA.

Więcej ...

Serce, które gra – Salezjański Koncert Charytatywny w Łodzi

2025-05-05 09:00

Samorząd Uczniowski SLO

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Tanzania: brutalne pobicie kapłana

Kościół

Tanzania: brutalne pobicie kapłana

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...

Wiadomości

Profanacja i oburzenie! Michał Szpak naśladuje...

Twój podpis może uratować religię w szkole!

Wiadomości

Twój podpis może uratować religię w szkole!

Waszyngton podpisuje ustawę wymagającą od księży...

Wiadomości

Waszyngton podpisuje ustawę wymagającą od księży...

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...

Kościół

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...

Kard. Gugerotti: papież Franciszek uczył nas kochać...

Kościół

Kard. Gugerotti: papież Franciszek uczył nas kochać...

Znamy datę konklawe!

Kościół

Znamy datę konklawe!