Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Szparagi i ich wpływ na zdrowie

Niedziela Ogólnopolska 23/2024, str. 62

Adobe Stock

Dzięki zawartości wielu witamin oraz związków biologicznie czynnych to warzywo przynosi korzyści zdrowotne.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi to dwupienna, wieloletnia roślina, należąca do gromady okrytozalążkowych. Szparagi uprawiane są w krajach o umiarkowanym klimacie. Największe obszary uprawy znajdują się w Azji – głównie w Chinach, w Europie – głównie w Niemczech i Hiszpanii oraz w Ameryce Południowej – w Peru. W Polsce produkcja szparagów koncentruje się głównie na terenach województwa lubuskiego oraz w Wielkopolsce. Zbiór szparagów rozpoczyna się w okolicach maja i trwa do końca czerwca.

Jest to warzywo o niskiej wartości energetycznej – 18 kcal/100 g, dzięki czemu szparagi są świetnym produktem dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Mimo że w 100 g znajduje się niecałe 2 g białka, warzywo to odznacza się dużą zawartością aminokwasów egzogennych – czyli takich, które organizm musi dostarczyć z pożywieniem. W 100 g warzywa znajduje się 0,12 g tłuszczu oraz 3,9 g węglowodanów, z czego ponad połowę stanowi błonnik pokarmowy. Szparagi są źródłem witaminy A, występującej w formie ekwiwalentu retinolu, witamin: E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C. Warzywo to jest również źródłem potasu, żelaza oraz fosforu. Szparagi zachowują odpowiedni stosunek zawartości sodu do potasu, dzięki czemu mają wpływ na prawidłową gospodarkę wodną w organizmie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Zawartym w szparagach flawonoidom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz antybiotyczne. W szczególności dolne oraz środkowe części pędów bogate są w kwas kumarowy oraz ferulowy. Ten drugi ma silne właściwości antyoksydacyjne. Może być stosowany w prewencji schorzeń takich jak: alzheimer, cukrzyca, nowotwory, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze oraz schorzeń o podłożu zapalnym. Zawarte w szparagach sterole wykazują zdolności obniżające stężenie cholesterolu we krwi.

Szparagom przypisuje się również działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Konsumpcja szparagów może wspomóc leczenie reumatyzmu, zaburzeń trawiennych oraz opóźnić procesy starzenia. W lecznictwie wykorzystywany jest również surowy sok ze szparagów. Stosuje się go w problemach z nerkami, pęcherzem moczowym czy w owrzodzeniach żołądka i jelit. Okłady z soku mogą być ponadto pomocne w leczeniu chorób skóry, takich jak np. egzema, łuszczyca czy trądzik.

Sposób przygotowywania szparagów zależy od ich rodzaju. Zielonych szparagów, w przeciwieństwie do białych, nie trzeba obierać. Szparagi wymagają krótkiej obróbki termicznej. W celu zachowania wszystkich wartości odżywczych należy je zblanszować lub ugotować na parze. Dobrze komponują się z gorącymi i zimnymi sosami, np. musztardowym czy winegret. Ich właściwości sprawiają, że szparagi można wykorzystać jako składnik różnych dań, np.: zupy kremu, sałatki, zapiekanki czy omletu.

Podziel się:

Oceń:

2024-06-04 12:34

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Podwójne rekolekcje

Mateusz Wyrwich

Ośrodek w Brańszczyku. Przyjeżdżają tu ludzie o różnym stopniu schorzenia. Zarówno ci, którzy mają głęboką afazję, jak i ci, którzy są „tylko” na wózkach. Te kilkanaście dni wakacyjnych rekolekcji jest dla nich często jedynym kontaktem z innymi ludźmi. Przez cały rok, nie mając rodziny i znikąd pomocy, siedzą samotni w domach.

Więcej ...

Rozważania bp. Andrzeja Przybylskiego: Szósta Niedziela Wielkanocna

2025-05-23 12:38

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

Więcej ...

Memoriał Kusocińskiego - zwycięstwo Skrzyszowskiej w biegu na 100 m ppł

2025-05-23 21:08
Pia Skrzyszowska na mecie biegu na 100 m przez płotki kobiet

PAP/Michał Meissner

Pia Skrzyszowska na mecie biegu na 100 m przez płotki kobiet

Pia Skrzyszowska czasem 12,73 wygrała bieg na 100 m ppł podczas lekkoatletycznego Memoriału Janusza Kusocińskiego w Chorzowie. Druga była Alicja Sielska, która poprawiła rekord życiowy na 13,01.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Czy niebo istnieje naprawdę? Śledztwo dziennikarskie...

Wiara

Czy niebo istnieje naprawdę? Śledztwo dziennikarskie...

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Archidiecezja gnieźnieńska nie uczestniczy w organizacji...

Kościół

Archidiecezja gnieźnieńska nie uczestniczy w organizacji...

Ta starożytna tradycja po raz ostatni była przestrzegana...

Kościół

Ta starożytna tradycja po raz ostatni była przestrzegana...

Nowenna do św. Rity

Wiara

Nowenna do św. Rity

Papież odszedł od protokołu i przytulił starszego brata

Kościół

Papież odszedł od protokołu i przytulił starszego brata

Indie: cud eucharystyczny w Vilakkannur

Kościół

Indie: cud eucharystyczny w Vilakkannur

PKW podała wyniki z 99 proc. komisji

Wiadomości

PKW podała wyniki z 99 proc. komisji

Wiemy, jak wyglądają pierścień i paliusz, które...

Kościół

Wiemy, jak wyglądają pierścień i paliusz, które...