Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Potrawy z kalafiora i kalarepy

Pochodne kapusty, takie jak kalafior czy kalarepa, można jeść na surowo, gotować, dusić, smażyć czy piec. Oto nasze propozycje.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*250 g mieszanego mięsa mielonego
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 szklanka bulionu
*4 łyżki gęstego soku pomidorowego
*2 łyżki startego żółtego sera
*1 łyżka oleju
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalarepki cienko obierz, zetnij wierzchy. Miąższ wydrąż i potnij w kostkę.
2. Korpusy gotuj w osolonej wodzie przez 15 min. Wyjmij na talerz.
3. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj miąższ kalarepek, po chwili mięso i zmiażdżony czosnek. Smaż przez 5 min. Wlej sok pomidorowy i duś kolejne 5 min. Na koniec dopraw do smaku.
4. Farszem wypełnij kalarepki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i posyp serem. Zapiekaj 15 min w 200°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa krem z kalarepy

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 korzeń pietruszki
*4-5 szklanek bulionu
*2 czubate łyżki masła klarowanego
*2 ziarenka ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*5 łyżek śmietany kremówki
*Przyprawy: po pół łyżeczki soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną kalarepę, przesmaż.
3. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj ziele i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
4. Dodaj sól, pieprz oraz śmietankę. Odstaw do przestygnięcia.
5. Wyjmij ziele i listek. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładką masę. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior pod beszamelem

SKŁADNIKI:
*1 kalafior średniej wielkości
*1 łyżka masła
*1 łyżka mąki
*1 szklanka mleka
*100 g tartego żółtego sera (może być ementaler)
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku, uważając, żeby go nie rozgotować (powinien być al dente).
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlewaj po trochu mleko, mieszając intensywnie, aż się zagotuje i połączy w spójny sos.
3. Gdy sos trochę przestygnie, wymieszaj go z większością sera (trochę sera zostaw do posypania potrawy). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylej sos, wyrównaj. Posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj, aż wierzch się zrumieni.

Sałatka w sosie koperkowym

SKŁADNIKI:
*1/2 kalafiora
*4 jajka
*2-3 średnie pomidory
*1 mała puszka kukurydzy
*Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, mały pęczek koperku, sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 7 min).
2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na połówki.
3. Kukurydzę odcedź.
4. Pomidory sparz, obierz i pokrój na ćwiartki.
5. Przygotuj sos: majonez połącz z jogurtem, dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na półmisku układaj: różyczki kalafiora, jajka, pomidory i kukurydzę. Polej sosem.

Kalafior w panierce

SKŁADNIKI:
*1 kalafior
*2-3 jaja
*80 g tartego parmezanu
*1 łyżka bułki tartej
*łyżeczka suszonego czosnku
*łyżka słodkiej papryki
*łyżka suszonego oregano
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Jajka roztrzep widelcem i wlej do kalafiora, wymieszaj.
2. Do starego parmezanu dodaj bułki tartej suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i wymieszaj.
3. Różyczki kalafiora namoczone w jajku obtaczaj w panierce.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj obok siebie różyczki kalafiora i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 min.
5. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.

Podziel się:

Oceń:

2024-06-11 13:33

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Zdrowe warzywa

O czym należy pamiętać, aby zachować wartości odżywcze warzyw?

Więcej ...

Rozważania na niedzielę: Lepiej być w mniejszości niż po złej stronie

2025-08-08 09:31

Mat.prasowy

"Nie bój się, mała trzódko…" Te słowa Jezusa zabrzmiały we mnie jak dzwon, gdy stanąłem w cieniu zbezczeszczonych figur świętych w katedrze w Chartres. Bez głów – tak, dosłownie.

Więcej ...

Dyrektor radomskiej pielgrzymki: stan zdrowia pielgrzymów nie zagraża ich życiu

2025-08-11 13:07

PSP w Radomsku

Stan zdrowia poszkodowanych pielgrzymów nie zagraża ich życiu - oświadczył w poniedziałek ks. Krzysztof Bochniak, dyrektor 47. Pieszej Pielgrzymki Diecezji Radomskiej na Jasną Górę. Komunikat ma związek z licznymi pytaniami mediów dotyczącymi wypadku drogowego do którego doszło w niedzielę wieczorem w okolicach Przedborza. Pijany kierowcy wjechał w grupę pielgrzymów.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna przed wspomnieniem św. Maksymiliana Marii Kolbego

Wiara

Nowenna przed wspomnieniem św. Maksymiliana Marii Kolbego

Komunikat o przyczynach zwolnienia z funkcji biskupa...

Kościół

Komunikat o przyczynach zwolnienia z funkcji biskupa...

Nowenna przed Wniebowzięciem NMP

Wiara

Nowenna przed Wniebowzięciem NMP

Kraków: list w obronie abp. Marka Jędraszewskiego przed...

Kościół

Kraków: list w obronie abp. Marka Jędraszewskiego przed...

Biskup-nominat diecezji radomskiej poprosił o zwolnienie z...

Kościół

Biskup-nominat diecezji radomskiej poprosił o zwolnienie z...

Zmarł „brat bliźniak” ks. Popiełuszki, ksiądz...

Kościół

Zmarł „brat bliźniak” ks. Popiełuszki, ksiądz...

Litania do św. Maksymiliana Marii Kolbego

Wiara

Litania do św. Maksymiliana Marii Kolbego

Karol Nawrocki na Jasnej Górze

Wiadomości

Karol Nawrocki na Jasnej Górze

Czy wiesz, że... ze świętem Przemienienia Pańskiego...

Kościół

Czy wiesz, że... ze świętem Przemienienia Pańskiego...