Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Truskawka – bomba witaminowa

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 62

Adobe Stock

Jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wyhodowano je na początku XVIII wieku w Wersalu w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W związku z tym truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa. Pod koniec XVIII wieku truskawki zaczęto uprawiać również w Anglii. Z biegiem czasu pojawiały się w kolejnych krajach, w tym również w Polsce. W naszym kraju cennymi wartościami truskawek można się cieszyć od maja do końca lipca.

Obok walorów smakowych truskawki mają wiele cennych składników odżywczych. Warto więc w pełni korzystać z sezonu na truskawki. Te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy niskiej gęstości energetycznej. Oznacza to, że mają one wiele wartościowych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne. 100 g owoców to tylko ok. 28 kcal. W 80% składają się z wody. Dzięki tak niskiej wartości energetycznej truskawki polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej. Stymulują również produkcję adiponektyny i leptyny – hormonów odpowiedzialnych za uwalnianie rezerw tłuszczowych z adipocytów oraz poprawę tempa przemiany materii. Truskawki zawierają najwięcej witamin C i K oraz kwasu foliowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy A. Jeśli chodzi o witaminę C, truskawki zawierają jej więcej niż cytrusy – w 100 g znajduje się ok. 70 mg. Owoce te są również cennym źródłem żelaza, które chroni przed anemią. Zawierają wapń i fosfor, które wzmacniają kości. Z kolei zawarty w truskawkach potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, magnez – koi nerwy oraz manganu – wpływa na poprawę pamięci. Owoce te zawierają jedynie cukier prosty – fruktozę, która ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowana bez udziału insuliny. U osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy owoce te mogą obniżać ryzyko jej rozwoju. Z kolei u osób ze stwierdzoną cukrzycą są pomocne w kontrolowaniu glikemii.

Regularne spożywanie truskawek jest pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu białka CRP we krwi, które jest markerem stanu zapalnego występującego w organizmie. Świeże truskawki nie powinny stać w cieple. Aby przedłużyć ich trwałość, warto do wody, którą płuczemy owoce, dodać kilka łyżek octu. Nie wpłynie on negatywnie na smak truskawek, a kwaśne środowisko spowolni proces psucia. Owoce te najczęściej spożywa się same lub wykorzystuje do sałatek owocowych, koktajli, kompotów, a także dań na słodko. Truskawki dostępne są na rynku przez cały rok. Kusi nawet ich wygląd. Poza sezonem warto sięgać po truskawki mrożone. Mrożenie nie wpływa na utratę walorów odżywczych. Dostępne są również truskawki liofilizowane. Proces liofilizacji polega na pozbawieniu produktu naturalnie zawartej wody. Takie truskawki również zachowują wszystkie wartości i są doskonałą przekąską, która stanowi alternatywę dla słodyczy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podziel się:

Oceń:

2024-06-25 14:15

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Koktajl truskawkowy z kefirem

Więcej ...

Międzynarodowe Stowarzyszenie Egzorcystów: nasza posługa jest darmowa

2025-09-01 18:25

Adobe Stock

„Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie!” - tym cytatem z Ewangelii według św. Mateusza Międzynarodowe Stowarzyszenie Egzorcystów (AIE) w ogłoszonej dziś nocie podkreśla podkreśla darmowy charakter posługi egzorcystów. Odpowiada w ten sposób na rozpowszechnianą od 2017 r. nieprawdziwą informację, jakoby niektórzy egzorcyści zarabiali na swej posłudze do 12 tys. euro miesięcznie, licząc 500 euro za jedną sesję.

Więcej ...

Abp Guzdek w 86. rocznicę wybuchu II wojny światowej: Pamięć tamtych dni nie może dać się zabić

2025-09-02 20:43

Karol Porwich

„Dzisiaj w kolejną rocznicę wybuchu II wojny światowej gromadzimy się w świątyni, aby polecać miłosierdziu Bożemu tych wszystkich, którzy polegli w obronie niepodległości i wolności naszej Ojczyzny. Wspominamy tych, którzy walczyli z Niemcami na froncie zachodnim i z sowiecką Rosją na wschodzie” - mówił abp Józef Guzdek w 86. rocznicę wybuchu II wojny światowej podczas Mszy św. w kościele pw. Zmartwychwstania Pańskiego w Białymstoku. Po Eucharystii metropolita białostocki poświęcił tablicę upamiętniającą 29 duchownych katolickich, kapelanów Wojska Polskiego - ofiar zbrodni katyńskiej.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Jakie Słowo Boga noszę w moim sercu?

Wiara

Jakie Słowo Boga noszę w moim sercu?

Zamordowano kapłana, który piętnował korupcję i...

Kościół

Zamordowano kapłana, który piętnował korupcję i...

Kraków: zmarła Danuta Ciesielska, żona Sługi Bożego...

Kościół

Kraków: zmarła Danuta Ciesielska, żona Sługi Bożego...

2 września: wspomnienie bł. męczenników Jana F. Burté,...

Święci i błogosławieni

2 września: wspomnienie bł. męczenników Jana F. Burté,...

Mjr Maciej „Slab” Krakowian – jeden z najbardziej...

Wiadomości

Mjr Maciej „Slab” Krakowian – jeden z najbardziej...

MSZ: Watykan odpowiedział na protest ws. wypowiedzi bp....

Wiadomości

MSZ: Watykan odpowiedział na protest ws. wypowiedzi bp....

Prababcia Jezusa

Wiara

Prababcia Jezusa

Czym jest chrześcijańska pokora?

Wiara

Czym jest chrześcijańska pokora?

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką