Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Śliwki

Niedziela Ogólnopolska 36/2024, str. 62-64

Adobe Stock

Badania wskazują na wiele korzyści zdrowotnych wynikających z konsumpcji śliwek, zarówno świeżych, jak i suszonych.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śliwa jest jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych w naszym kraju. Należy do rodzaju Prunus sp. L. W rodzaju tym występuje blisko 200 gatunków. Odmiany uprawne dzieli się na trzy grupy: amerykańskie, wschodnie oraz europejskie. W Polsce uprawę śliwy ogranicza się do rejonów: podkarpackiego, podsudeckiego, zachodniego, nadwiślańskiego oraz nadbałtyckiego. Okres jej kwitnienia przypada na kwiecień – maj. Świeżym owocem w zależności od odmiany można cieszyć się od lipca do listopada.

Wartość energetyczna śliwek różni się w zależności od odmiany. Przeciętnie waha się między 30 a 60 kcal w 100 g owocu. Wśród składników mineralnych przeważa potas – jedna śliwka dostarcza ok. 86,3 mg. Ponadto śliwki zawierają: magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Wśród witamin przeważa beta-karoten, lecz owoc dostarcza również witamin: A, C, B6 oraz K.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawartość cukrów w śliwkach waha się między 6 a 29%. To zależy od ich odmiany, warunków uprawy oraz czasu zbioru. Pomimo wysokiej zawartości cukrów prostych, a także błonnika pokarmowego po spożyciu śliwek nie obserwuje się gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Można je więc zaliczyć do owoców o niskim indeksie glikemicznym.

Reklama

Śliwki to bogactwo związków prozdrowotnych, należących głównie do grupy polifenoli. Warto pamiętać, że najwięcej substancji aktywnych jest w skórce śliwki – w miąższu jest ich pięć razy mniej. W owocach wykryto ponad 40 związków fenolowych. Kwasy fenolowe nadają owocom potencjał antyoksydacyjny. Przeprowadzone badania wykazują, że zawarty w śliwkach kwas chlorogenowy wpływa na obniżenie poziomu frakcji cholesterolu LDL i glukozy we krwi oraz wykazuje działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe.

Śliwki wykazują również działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Wynika to z wysokiej zawartości w nich fenoli. Właściwości antyoksydacyjne wykazują ponadto rozpuszczalne w tłuszczach karotenoidy.

Owoce te wykazują właściwości przeciwalergiczne. Regularne spożywanie śliwek wpływa na poprawę funkcji poznawczych i parametrów zdrowia kości oraz na obniżenie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

Do innych właściwości prozdrowotnych śliwek należą: działanie antyproliferacyjne, poprawa metabolizmu glukozy i regulacja częstości wypróżnień. Znaną właściwością śliwek jest przeciwdziałanie zaparciom. Działanie przeczyszczające przypisuje się zwłaszcza śliwkom suszonym. Efekt ten zawdzięcza się działaniu sorbitolu, błonnika pokarmowego i polifenoli. Wykazano, że spożycie soku z suszonych śliwek zmniejsza trudności z wypróżnianiem, zmiękcza konsystencję stolca oraz zwiększa jego masę. Dzięki zawartości błonnika suszone śliwki mogą służyć jako prebiotyk – sprzyjają rozwojowi zdrowych mikroorganizmów jelitowych.

Warto w sezonie korzystać ze świeżych owoców, a poza sezonem sięgać po ich alternatywę, np. w postaci kompotów, dżemów, a przede wszystkim owocu suszonego. Śliwki są idealną przekąską – zdrową i słodką.

Podziel się:

Oceń:

2024-09-03 13:19

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

Więcej ...

Przełożona wspólnoty w Emaus: zniszczenia po pożarze są ogromne

2025-05-02 11:35

Justyna Galant

Spłonęły nasze ermitaże i budynki gospodarcze. Wciąż nie mamy prądu. Będziemy musieli wymienić większość instalacji elektrycznej oraz wodociągowej. Zniszczenia są ogromne – podkreśliła s. Rebecca Lescole CB przełożona domu Wspólnoty Błogosławieństw w Emaus-Nicopolis leżącego nieopodal Jerozolimy. Pożar określany mianem największego w całej historii Izraela, strawił znaczną część dobytku katolickiej wspólnoty działającej na rzecz pokoju i katolicko-żydowskich relacji.

Więcej ...

Watykan: na konklawe nie przyjedzie również kard. Njue z Kenii

2025-05-02 17:07

Vatican News

W Watykanie oficjalnie potwierdzono, że na rozpoczynające się 7 maja konklawe, które wyłoni nowego papieża, z powodów zdrowotnych nie przyjedzie dwóch kardynałów: są to 79-letni Antonio Cañizares Llovera z Hiszpanii oraz 79-letni John Njue z Kenii, potwierdził 2 maja dyrektor Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej Matteo Bruni.

Więcej ...
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najpopularniejsze

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kard. Gugerotti: papież Franciszek uczył nas kochać...

Kościół

Kard. Gugerotti: papież Franciszek uczył nas kochać...

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...

Kościół

Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych w...

Cud papieża Franciszka w bazylice Świętego Piotra

Kościół

Cud papieża Franciszka w bazylice Świętego Piotra

81-letnia siostra złamała protokół podczas pogrzebu. To...

Kościół

81-letnia siostra złamała protokół podczas pogrzebu. To...

Znamy datę konklawe!

Kościół

Znamy datę konklawe!

Niepokojące doniesienia. Polska rezygnuje z udziału w...

Wiadomości

Niepokojące doniesienia. Polska rezygnuje z udziału w...

Zmarł śp. Tadeusz Dziwisz, brat Kardynała Stanisława...

Kościół

Zmarł śp. Tadeusz Dziwisz, brat Kardynała Stanisława...