Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kluchy, kluski i kluseczki

Potrawy z ziemniaków i mąki cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Przyrządzamy je jako samodzielne dania lub też dodatek do mięs czy sosów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Knedle z owocami

SKŁADNIKI :
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* 1 pełna szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 50 dag owoców (śliwki, truskawki, mogą być mrożone lub z kompotu)
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki po ugotowaniu, gorące, przeciśnij przez praskę, wystudź.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbij jajko, dodaj żółtko, wyrabiaj ciasto i natychmiast formuj z niego knedle.
3. Podsypując mąką, na stolnicy uformuj wałek, pokrój na równe porcje i na dłoni kształtuj placuszki, na które nakładaj nadzienie.
4. Zlepiaj kulki o średnicy 5 cm i wrzucaj na wrzącą osoloną wodę.
5. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze kilka minut.
6. Wyjmuj łyżką cedzakową i przelewaj gorącą wodą.
7. Knedle podawaj zaraz po przyrządzeniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kluski śląskie

SKŁADNIKI :
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 20 dag mąki ziemniaczanej
* 1 żółtko
* sól

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę.
2. Dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
3. Przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Wygładź powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część wyjmij i uzupełnij mąką ziemniaczaną. Wyrób ciasto.
4. Formuj małe kluseczki kuleczki.
5. Wrzucaj na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmuj łyżką cedzakową.

Kartacze

SKŁADNIKI:
* 2 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
* 1 średnia cebula
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na tłuszczu. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
2. Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę.
3. Surowe ziemniaki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach lub w maszynce do mielenia z odpowiednią nakładką.
4. Starte ziemniaki bardzo mocno odciśnij z wody. Odciśniętej wody nie wylewaj – odstaw ją w miseczce na 10 min. Po tym czasie na dnie naczynia powinna się zebrać skrobia z ziemniaków.
5. Wodę odlej, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
6. Połącz dokładnie ziemniaki ugotowane i surowe oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana powinna być zwarta i gęsta – jeśli taka nie jest, można dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.
7. Nabierz dwie łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na placek wielkości dłoni. Łyżkę surowego farszu mięsnego umieść na środku placka. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka.
8. W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek kładź po kilka kartaczy na raz. Gotuj przez 15 min. Wyławiaj łyżką cedzakową.
9. Ciepłe kartacze podawaj z drobno posiekaną cebulką zrumienioną na tłuszczu.

Kopytka

SKŁADNIKI:
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* ok. 1 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę lub utłucz perforowanym tłuczkiem.
2. Ostudzone ziemniaki wyłóż na stolnicę. Uformuj wianuszek, wbij jajko, dodaj obie mąki, zarób ciasto nożem i szybko zagnieć ręką.
3. Ciasto podziel na kilka części, formuj wałki, spłaszczaj je lekko nożem i krój skośne kluski.
4. Bezpośrednio po uformowaniu wrzucaj kluski do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
5. Wyjmuj dużą cedzakową łyżką.

Podziel się:

Oceń:

2025-02-04 13:42

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Zmiany kapłanów 2025 r.

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Więcej ...

„Miał wady, ale pięknie kochał” – wywiad z siostrzenicą bł. P. G. Frassatiego

Bł. Pier Giorgio Frassati

Luciana Frassati/Wikipedia

Bł. Pier Giorgio Frassati

„Bł. Pier Giorgio żył w świecie na sto procent. Miał wady, był prawdziwym człowiekiem. Ale przy tym był prawdziwym chrześcijaninem. To były jego dwie komplementarne tożsamości i jedna nie zawadzała drugiej. Do tego był bardzo kreatywny, a jednocześnie niesłychanie praktyczny" – mówi Wanda Gawrońska, 95-letnia siostrzenica bł. Pier Giorgia Frassatiego. W Krakowie znajduje się ulica Luciany Frassati-Gawrońskiej, jej matki i ukochanej siostry bł. Pier Giorgia. Jej wujek jest z kolei patronem tegorocznych ŚDM w Lizbonie. Z Wandą Gawrońską rozmawiałam w Rzymie, gdzie mieszka na stałe.

Więcej ...

A jednak młodzi „są światłem” - nietypowa obrona pracy dyplomowej na UKSW. I gratuluję Wspólnocie Dom Przymierza

2025-07-04 16:09

Red

W takiej obronie dyplomu na UKSW jeszcze nie uczestniczyłam! A to za sprawą studentki dziennikarstwa, która napisała pracę licencjacką podyktowaną pasją i… misją! Brzmi dziwnie? Już wyjaśniam, o co właściwie chodzi.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego ws. lekcji...

Wiadomości

Jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego ws. lekcji...

„Miał wady, ale pięknie kochał” – wywiad z...

Kościół

„Miał wady, ale pięknie kochał” – wywiad z...

Są wstępne wyniki egzaminu ósmoklasisty. Jak poradzili...

Wiadomości

Są wstępne wyniki egzaminu ósmoklasisty. Jak poradzili...

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Wiara

Nowenna do Przenajdroższej Krwi Chrystusa

Najwyższy pomnik Jana Pawła II na świecie zdewastowany

Kościół

Najwyższy pomnik Jana Pawła II na świecie zdewastowany

Czechy: biskup częściowo znosi obowiązek uczestnictwa w...

Kościół

Czechy: biskup częściowo znosi obowiązek uczestnictwa w...

Zmiany personalne 2025

Kościół

Zmiany personalne 2025

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką