Reklama

Z zakonnej kuchni

Gotujemy z resztek

Wydawać by się mogło, że resztki jedzenia pozostałe po świętach nie nadają się już do spożycia. Ale wszystko zależy od naszej kreatywności i chęci zużycia tych produktów. Podpowiadamy, co można zrobić, by ich nie zmarnować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Grzanki do zup

SKŁADNIKI :
* resztki chleba pszennego pokrojonego w kostkę grubości 1,5 cm
* olej
* sól
* mielony czarny pieprz albo chili w proszku
* suszone zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)

Wykonanie:
1. Olej i przyprawy wymieszaj i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.
2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w torebce foliowej i wysyp na blachę do pieczenia.
3. Zapiekaj ok. 10 min, w zależności od stopnia wysuszenia chleba.
4. Po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku. Podawaj do zup lub innych potraw, najlepiej ze zmiażdżonym czosnkiem i innymi świeżymi ziołami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Placki z gotowanych ziemniaków

SKŁADNIKI :
* 1 średnia cebula
* 1 kg ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia
* 2 jajka
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
* 1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
* olej do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jajkami, posiekanym czosnkiem, cebulą, przypraw solą, pieprzem. Dodaj trochę mąki, aby powstała zwarta masa, i uformuj nieduże placki.
3. Smaż partiami z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu; możesz też zapiekać placki w piekarniku w temperaturze 180°C, do czasu, aż powstanie złota skórka. Podawaj z ulubioną surówką.

Poświąteczne kotlety

SKŁADNIKI :
* 2 czerstwe bułki
* 7 łyżek mleka
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* 10 dag resztek gotowanej szynki
* 1 cebula
* łyżka płynnego masła lub margaryny
* sól, mielony czarny pieprz
* natka pietruszki, szczypiorek

Wykonanie:
1. Bułki pokrój i namocz w mleku.
2. Jajka pokrój drobno i rozgnieć widelcem. Szynkę drobno pokrój. Cebulę obierz, drobno pokrój i oprósz solą.
3. Odciśnij mleko z bułki. Zmieszaj dokładnie rozdrobnione składniki, przypraw i uformuj małe kotlety.
4. Krótko smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj posypane pietruszką i szczypiorkiem.

Smażone serowe placki

SKŁADNIKI:
* 1 cebula
* resztki czerstwych bułek, bagietek (jasne pieczywo bez ziaren)
* mleko
* 2-3 jajka
* świeże zioła
* sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa
* resztki sera żółtego
* 2 ugotowane ziemniaki
* masło klarowane

Wykonanie:
1. Cebulę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, pieprzem i zeszklij.
2. Miąższ bułek pszennych (jasnego pieczywa) rozdrobnij, dodaj trochę letniego mleka, 2-3 jajka (w zależności od ilości pieczywa), posiekaną natkę pietruszki lub inne ulubione zioła, szczyptę gałki muszkatołowej.
3. Dodaj starty lub pokrojony w drobną kostkę ser żółty – jego ilość powinna stanowić ok. 1/3 części całej masy. Zagnieć składniki z ugotowanymi ziemniakami.
4. Uformuj małe placki wielkości kotletów mielonych i usmaż je na maśle klarowanym. Serwuj z sałatą i jogurtem.

Zapiekanka z szynką

SKŁADNIKI:
* 15 dag makaronu świderki
* 1/2 cebuli
* 1/2 czerwonej papryki
* resztki szynki – ok. 20 dag
* 1/2 kostki sera typu feta
* 10 pomidorków koktajlowych
* ? 1 jajko
* 200 ml śmietanki
* przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, szczypta chili
* 10 dag mozzarelli

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Cebulę i paprykę pokrój w paseczki, a szynkę w kostkę i wszystko podsmaż na patelni.
3. Makaron i podsmażone warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj fetę i pokrojone pomidorki.
4. Jajko wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, zalej makaron z warzywami. Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
5. Zapiekaj 25-30 min w temp. 180oC.

Podziel się:

Oceń:

2025-04-23 07:45

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Śledzie w sosie jogurtowym

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 76

adobe.stock.pl

Więcej ...

Nie żyje 45-letni kapłan diecezji płockiej

2025-06-06 19:00

Pixabay.com

Z głębokim żalem informujemy, że 5 czerwca 2025 r. zmarł śp. ks. Krzysztof Szuliński - kapelan Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku i kapelan DPS Brwilno. Odszedł do Pana w wieku 45 lat, w 19. roku kapłaństwa.

Więcej ...

Z pamiętnika pielgrzyma - dzień 1

2025-06-07 18:42

ks. Łukasz Romańczuk

Pielgrzymowanie zawsze wiąże się z podjęciem wyzwania. Można pielgrzymować na różne sposoby, ale pielgrzymowanie piesze ma swój urok. Przede wszystkim jest to wyjście w nieznane. A dla mnie Via Francigena to zupełnie nowość. Miasto Viterbo znane mi było tylko i wyłącznie z wiadomości o najdłuższym konklawe w historii.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

"Wieczny miłośnik Boga". Młody diakon umiera 23 dni po...

Nowenna do Ducha Świętego

Wiara

Nowenna do Ducha Świętego

Takiego Obrońcę zsyła nam Chrystus, którego z...

Wiara

Takiego Obrońcę zsyła nam Chrystus, którego z...

Wielka Brytania: ks. Glas skazany za wykorzystywanie...

Wiadomości

Wielka Brytania: ks. Glas skazany za wykorzystywanie...

Nowe zjawisko: ks. Popiełuszko… objawia się mieszkance...

Kościół

Nowe zjawisko: ks. Popiełuszko… objawia się mieszkance...

Kasia Nawrocka skradła show podczas ogłoszenia wyników...

W wolnej chwili

Kasia Nawrocka skradła show podczas ogłoszenia wyników...

Fala hejtu na córkę Karola Nawrockiego. Biuro Obrony Praw...

Wiadomości

Fala hejtu na córkę Karola Nawrockiego. Biuro Obrony Praw...

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Wiara

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką