Ciasto naleśnikowe
SKŁADNIKI :
* 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju roślinnego
* 1 szklanka piwa lub wody gazowanej
Wykonanie:
1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj mleko, jajka, sól i olej i wszystko zmiksuj.
2. Na koniec dodaj piwo lub wodę gazowaną, wymieszaj i odstaw ciasto – powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
3. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Z kurczakiem i warzywami
SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
* 1 średnia papryka
* 1 cebula
* kawałek pora
* 2 ząbki czosnku
* 20 dag startego żółtego sera
* 2 łyżki oleju roślinnego
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, po 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, oregano, tymianku
Reklama
Wykonanie:
1. Piersi oczyść z żyłek i ewentualnych chrząstek i pokrój w kawałki nie większe niż 1-1,5 cm. Obsyp przyprawami i wymieszaj.
2. Mięso wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i przesmażaj ok. 10 min.
3. Kurczaka wyjmij, a sos zostaw na patelni.
4. Warzywa obierz i pokrój w drobną w kostkę, pora pokrój w półplasterki, wrzuć na patelnię z sosem i przesmażaj ok. 10 min.
5. Do przesmażonych warzyw dodaj kurczaka, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
6. Na każdy placek naleśnikowy nakładaj porcję farszu. Zwijaj na zakładkę, w rulonik lub w kopertę.
7. Przed podaniem naleśniki z kurczakiem możesz zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni z odrobiną masła.
Krokiety ze słodką kapustą
SKŁADNIKI :
* 12 naleśników
* 1 główka kapusty (ok. 1,5 kg)
* 1 cebula
* masło
* sól, pieprz
* 1 jajko + odrobina mleka
* szklanka bułki tartej do panierowania
Wykonanie:
1. Kapustę obierz z dużych liści zewnętrznych, pokrój na ósemki, przełóż do większego garnka, zalej wodą, dodaj ok. łyżki soli i gotuj do miękkości (ok. 1 godz.).
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle.
3. Kapustę odcedź, wystudź, a następnie zmiel w maszynce do mięsa na bardzo dużych oczkach.
4. Tak przygotowaną kapustę dodaj do podsmażonej cebuli i duś, często mieszając, ok. 50 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
5. Na naleśniki nakładaj farsz, składaj boki i dół do środka, zwijaj do góry, by utworzyć krokiety.
6. Krokiety maczaj w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i szczypty soli, następnie obtaczaj w bułce tartej i od razu wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony
SKŁADNIKI:
* 1,5 l wywaru mięsnego
* 2 buraki czerwone
* 1 winne jabłko
* 3 suszone grzyby
* przyprawy: 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka soli
* kilka łyżek koncentratu buraczanego do smaku
Wykonanie:
1. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w talarki buraki, jabłko ze skórką pokrojone w ósemki oraz przyprawy.
2. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wówczas odcedź barszcz i dopraw do smaku koncentratem buraczanym.
Zapiekane z farszem pieczarkowym
Reklama
SKŁADNIKI:
* 12 naleśników
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól pieprz
* 1 łyżka masła
* 20 dag startego żółtego sera
Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój kostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj pieczarki i duś, aż odparuje cały sok z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na środek naleśników nakładaj farsz i składaj je w kopertę.
4. Brytfankę wysmaruj olejem, ułóż koperty naleśnikowe, obsyp tartym serem i zapiekaj w pierniku ok. 20 min w temp. 170oC, tak aby naleśniki się rozgrzały, a ser rozpuścił.
Ślimaczki
SKŁADNIKI:
* 6 naleśników
* kilka plasterków żółtego sera
* kilka plasterków szynki
* jajko
* bułka tarta
* olej do smażenia
Wykonanie:
1. Na każdym naleśniku ułóż 2 plastry żółtego sera, na to plastry szynki.
2. Naleśniki zwiń w rulony i pokrój na skośne, ok. 1,5-centymetrowe kawałki.
3. Obtaczaj w rozmąconym jajku i bułce tartej i obsmażaj na rumiano na oleju.