Ogórek zielony jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Indii, gdzie jego uprawę rozpoczęto 3 tys. lat temu. W Polsce zalicza się do najczęściej uprawianych warzyw dyniowatych.
Odmian ogórków jest wiele. Można je podzielić ze względu na sposób uprawy lub na przeznaczenie. Do najbardziej popularnych odmian gruntowych należą: Cezar, Hermes, Polan, Parys, Lider czy Izyd. W 100 g ogórka znajduje się 15 kcal, dodatkowo w 95% składa się on z wody. Niska wartość energetyczna oraz duża zawartość wody sprawia, że ogórek to dobry wybór dla osób dbających o linię. Ogórki są źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witaminy K. Dostarczają potasu, fosforu, wapnia oraz sodu.
Ogórki stanowią źródło przeciwutleniaczy, w tym garbników i flawonoidów. Ich zawartość spowalnia procesy starzenia oraz chroni przed nowotworami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu