Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kresowe smaki na lato

Adobe Stock

Potrawy wschodniej Polski charakteryzują się połączeniem wpływów wielu kultur, co sprawia, że są wyjątkowe. Warto po nie sięgnąć także w upalne dni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podlaskie leniwe

SKŁADNIKI :
* 50 dag gotowanych ziemniaków
* 25 dag mąki
* 10 dag białego sera
* 1 jajko
* sól.

Wykonanie:
1. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z białym serem.
2. Do masy dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrób na elastyczne, dające się formować ciasto.
3. Uformuj wałek, posypując mąką, spłaszcz go i nożem odcinaj podłużne paseczki.
4. Ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową.
5. Podawaj okraszone skwarkami boczku przesmażonego z cebulką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Chłodnik wileński

SKŁADNIKI :
* duży pęczek botwiny z młodymi buraczkami
* 2 ogórki
* 5 łyżek posiekanego koperku
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 2 ząbki czosnku
* 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* sól.

Reklama

Wykonanie:
1. Oczyszczoną botwinkę posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
2. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu ok. 10 min. Zostaw do wystudzenia.
3. Czosnek zmiażdż lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz, pokrój w drobną kostkę i razem z czosnkiem dodaj do botwinki.
4. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną, dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku.
5. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
6. Jajka obierz, przekrój na połówki i wkładaj do każdej porcji.
7. Do chłodnika można dodać pokrojone w kostkę mięso pieczone drobiowe (dawniej dodawano obrane szyjki rakowe).

Babka ziemniaczana

SKŁADNIKI :
* 80 dag ziemniaków
* 20 dag wędzonego surowego boczku
* 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 jajka
* 1 cebula
* 5 gałązek świeżego majeranku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 płaska łyżka masła do smarowania formy
* 1 łyżka bułki tartej.

Wykonanie:
1. Formę do pieczenia babki (30 x 25 cm) wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką.
2. Boczek potnij w poprzek na centymetrowe paski i przesmaż na klarowanym maśle, aż stanie się chrupki (ale nie przypalony).
3. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podobnie zetrzyj cebulę.
4. Po 10 min ziemniaki odciśnij, wylej płyn, dodaj przetartą cebulę, jajka, boczek wraz z wytopionym tłuszczem, mąkę i drobno posiekany majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pierzem.
5. Masę ziemniaczaną wylej do przygotowanej formy, przykryj folią aluminiową i umieść w piekarniku nagrzanym do 180oC.
6. Piecz przez godzinę, później zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min, aż wierzch się zrumieni.
7. Babkę podawaj z kwaśną śmietaną.

Pielmieni

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 łyżeczka masła
* sól
NadzIenie:
* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* 1 czerstwa bułka kajzerka
* 1/2 szklanki mleka
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju lub smalcu
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw do napęcznienia, a następnie dokładnie odciśnij.
2. Mięso i bułkę przepuść przez maszynkę.
3. Na nagrzaną patelnię daj olej lub smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz czosnek i podsmażaj do lekkiego zeszklenia się cebuli.
4. Przełóż do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób z niej wianuszek, do środka wlej gorącą wodę, dodaj masło i sól i szybko zarabiaj ciasto.
6. Rozwałkuj ciasto, szklanką wykrawaj okrągłe placuszki. Na każdy kładź łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejaj (można użyć formy do sklejania pierożków).
7. Tak przygotowane pielmieni gotuj jak tradycyjne pierogi, ok. 2 min od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody.
8. Pielmieni można podawać w rosole, jak kołduny, ale także jako samodzielne danie okraszone masłem lub śmietaną. Można je także odsmażać.

Podziel się:

Oceń:

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Sposoby na piękne stopy

Latem, kiedy nosimy odkryte obuwie, problemy np. pękających pięt czy grzybica paznokci stają się szczególnie drażliwe. Co robić, aby temu zaradzić?

Więcej ...

Konsultant ds. chorób zakaźnych: u pacjentki wykryto bakterię cholery, badana jest obecność toksyny

2025-07-21 07:19

Adobe Stock

U pacjentki ze Stargardu wykryto bakterię cholery, a badania toksyny są w toku. W związku z tym jest to osoba z podejrzeniem cholery; dopiero wykrycie toksyny pozwala na rozpoznanie zakażenia - poinformował w niedzielę prof. Miłosz Parczewski, konsultant krajowy ds. chorób zakaźnych.

Więcej ...

Ks. Węgrzyniak: Siedem myśli o migrantach

2025-07-21 16:03
Ks. Wojciech Węgrzyniak

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Jaką postawę względem migrantów powinniśmy przyjąć w Polsce? W ramach rozważań liturgicznych na 16. Niedzielę Zwykłą, ks. Wojciech Węgrzyniak podjął temat, który od lat budzi duże emocje – migracji.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Kielce: Noworodek pozostawiony w Oknie Życia

Kościół

Kielce: Noworodek pozostawiony w Oknie Życia

Nowenna do św. Szarbela

Wiara

Nowenna do św. Szarbela

Nowenna do św. Krzysztofa

Wiara

Nowenna do św. Krzysztofa

Nowenna do św. Marii Magdaleny

Wiara

Nowenna do św. Marii Magdaleny

W parafii w Kępnie niespodziewanie zmarł ks. Grzegorz...

W diecezjach

W parafii w Kępnie niespodziewanie zmarł ks. Grzegorz...

Nowenna do Matki Bożej Szkaplerznej

Wiara

Nowenna do Matki Bożej Szkaplerznej

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Świadectwo: 52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to...

Wiara

Świadectwo: 52 lata spełnionego małżeństwa. Jak to...

Diecezja siedlecka: Ksiądz zmarł nagle w wieku 52 lat

Kościół

Diecezja siedlecka: Ksiądz zmarł nagle w wieku 52 lat