Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Fasolka szparagowa

2025-07-08 07:36

Niedziela Ogólnopolska 28/2025, str. 62

Adobe Stock

Jest rośliną chętnie uprawianą w przydomowych ogródkach ze względu na walory kulinarne. Właśnie teraz jest czas jej zbiorów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej uprawę rozpoczęto już 7 tys. lat temu. To warzywo strączkowe pojawiło się w Europie pod koniec XV wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Największym jej producentem są Chiny, a w Europie – Włochy. Odmiany fasolki szparagowej mogą mieć strąki o kolorze zielonym, żółtym lub fioletowym. Przyjmują wiele różnych kształtów. Fasolka ma wysoką wartość odżywczą i można ją uprawiać prawie w każdych warunkach klimatycznych.

W 100 g fasolki znajduje się jedynie 31 kcal, przez co jest warzywem niskokalorycznym, polecanym osobom na diecie redukcyjnej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywo to jest bogate w białko, węglowodany oraz błonnik, zawiera bardzo mało tłuszczu. Fasolka szparagowa stanowi bogate źródło kwasu tłuszczowego linolowego oraz oleinowego. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, C oraz K. Jest źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo oraz selen. Kwas foliowy, podobnie jak żelazo, zapobiega anemii oraz wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia samopoczucie. Zapobiega również wadom cewy nerwowej płodu.

Reklama

Regularne spożywanie fasolki zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, okrężnicy, prostaty, szyjki macicy, płuc. Działanie przeciwnowotworowe fasolki zawdzięcza się związkom takim jak: chlorofil, luteina, związki fenolowe, saponiny oraz kwas fitynowy. Dzięki wspomnianej wcześniej niskiej zawartości tłuszczu, a także cholesterolu strączki te korzystnie wpływają na pracę serca.

W sezonie fasolka szparagowa jest spożywana w formie gotowanej lub smażonej. Może być wykorzystywana jako składnik sałatek z innymi warzywami i sosem winegret. Poza sezonem spożywana jest w postaci mrożonek. Stanowi cenne źródło białka dla osób na dietach fleksitariańskich, wegetariańskich i wegańskich.

Istnieje jednak kilka przeciwwskazań spożycia tych strączków. Na fasolkę powinny uważać osoby z problemami hormonalnymi. Jej duże spożycie jest niewskazane u osób z niedoczynnością tarczycy. Spowodowane jest to zawartością goitrogenów, które mogą zakłócać pracę tarczycy przez wychwytywanie jodu, co może prowadzić do powstania wola. Przeciwwskazaniem jest również niewydolność nerek – ze względu na zawartość potasu i fosforu. Z tego powodu nie jest wskazana również u osób ze zbyt wysokim stężeniem potasu we krwi, gdyż 100 g ugotowanej fasolki zawiera go aż 211 mg.

Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

SKŁADNIKI:
· 150 g fasolki szparagowej
· 70 g makaronu pełnoziarnistego
· 2 pomidory
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 4 ząbki czosnku
· garść świeżej bazylii
· 2 plastry sera feta

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj wodę. W tej samej wodzie ugotuj makaron al dente. Z fasolki odetnij szypułki i pokrój ją na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz oliwą i posiekanym czosnkiem. Makaron odcedź i włóż z powrotem do garnka, dodaj fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko wymieszaj. Delikatnie podgrzej, żeby wszystkie składniki były ciepłe. Wyłóż do talerzy. W razie konieczności dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp bazylią i pokruszoną fetą.
Wartość energetyczna: 566 kcal; białko: 21,9 g; tłuszcz: 21,6 g; węglowodany: 76 g

Podziel się:

Oceń:

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Poradnik prawny dla księży na czas epidemii

Adobe. Stock

Instytut Ordo Iuris przygotował poradnik prawny dla parafii i kapłanów w czasie epidemii koronawirusa. Duchowni zmagają się bowiem z trudnościami w posługach religijnych, ale także z inwestycjami i zatrudnieniem pracowników.

Więcej ...

Profanacja Krzyża na terenie diecezji sosnowieckiej

2025-07-27 21:32

Kuria Sosnowiec

Komunikat Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu

Więcej ...

Świadectwo: Przyjechali do Rzymu, bo wierzą, że „Kościół młodych” nadal żyje

2025-07-28 12:13

Vatican Media

Młodzi ludzie z Polski wybrali drogę – z jednej strony – niełatwą, często gorącą i męczącą, ale – z drugiej strony – jak sami mówią, pełną dobra, nadziei i wspólnoty. Jubileusz Młodzieży w Rzymie, który dziś się rozpoczyna jest dla nich czymś więcej niż wydarzeniem religijnym; to spotkanie z żywym Kościołem i samymi sobą.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Św. Szarbel – przybytek, w którym Bóg objawia się...

Wiara

Św. Szarbel – przybytek, w którym Bóg objawia się...

Ksiądz oskarżony o przywłaszczenie ponad 600 tys. zł....

Wiadomości

Ksiądz oskarżony o przywłaszczenie ponad 600 tys. zł....

W czasie, kiedy to czytasz, wydarza się kolejny cud św....

Wiara

W czasie, kiedy to czytasz, wydarza się kolejny cud św....

Aborcyjna organizacja Planned Parenthood zamknęła pięć...

Kościół

Aborcyjna organizacja Planned Parenthood zamknęła pięć...

Rodzina zmarłego harcerza prosi media o uszanowanie...

Kościół

Rodzina zmarłego harcerza prosi media o uszanowanie...

Nowenna do św. Szarbela

Wiara

Nowenna do św. Szarbela

Mazowieckie: Zarzut zabójstwa znajomego dla proboszcza z...

Wiadomości

Mazowieckie: Zarzut zabójstwa znajomego dla proboszcza z...

Zmiany kapłanów 2025 r.

Kościół

Zmiany kapłanów 2025 r.

Komunikat Archidiecezji Warszawskiej w związku ze...

Kościół

Komunikat Archidiecezji Warszawskiej w związku ze...