Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Fasolka szparagowa

Niedziela Ogólnopolska 28/2025, str. 62

Adobe Stock

Jest rośliną chętnie uprawianą w przydomowych ogródkach ze względu na walory kulinarne. Właśnie teraz jest czas jej zbiorów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej uprawę rozpoczęto już 7 tys. lat temu. To warzywo strączkowe pojawiło się w Europie pod koniec XV wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Największym jej producentem są Chiny, a w Europie – Włochy. Odmiany fasolki szparagowej mogą mieć strąki o kolorze zielonym, żółtym lub fioletowym. Przyjmują wiele różnych kształtów. Fasolka ma wysoką wartość odżywczą i można ją uprawiać prawie w każdych warunkach klimatycznych.

W 100 g fasolki znajduje się jedynie 31 kcal, przez co jest warzywem niskokalorycznym, polecanym osobom na diecie redukcyjnej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywo to jest bogate w białko, węglowodany oraz błonnik, zawiera bardzo mało tłuszczu. Fasolka szparagowa stanowi bogate źródło kwasu tłuszczowego linolowego oraz oleinowego. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, C oraz K. Jest źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo oraz selen. Kwas foliowy, podobnie jak żelazo, zapobiega anemii oraz wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia samopoczucie. Zapobiega również wadom cewy nerwowej płodu.

Reklama

Regularne spożywanie fasolki zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, okrężnicy, prostaty, szyjki macicy, płuc. Działanie przeciwnowotworowe fasolki zawdzięcza się związkom takim jak: chlorofil, luteina, związki fenolowe, saponiny oraz kwas fitynowy. Dzięki wspomnianej wcześniej niskiej zawartości tłuszczu, a także cholesterolu strączki te korzystnie wpływają na pracę serca.

W sezonie fasolka szparagowa jest spożywana w formie gotowanej lub smażonej. Może być wykorzystywana jako składnik sałatek z innymi warzywami i sosem winegret. Poza sezonem spożywana jest w postaci mrożonek. Stanowi cenne źródło białka dla osób na dietach fleksitariańskich, wegetariańskich i wegańskich.

Istnieje jednak kilka przeciwwskazań spożycia tych strączków. Na fasolkę powinny uważać osoby z problemami hormonalnymi. Jej duże spożycie jest niewskazane u osób z niedoczynnością tarczycy. Spowodowane jest to zawartością goitrogenów, które mogą zakłócać pracę tarczycy przez wychwytywanie jodu, co może prowadzić do powstania wola. Przeciwwskazaniem jest również niewydolność nerek – ze względu na zawartość potasu i fosforu. Z tego powodu nie jest wskazana również u osób ze zbyt wysokim stężeniem potasu we krwi, gdyż 100 g ugotowanej fasolki zawiera go aż 211 mg.

Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

SKŁADNIKI:
· 150 g fasolki szparagowej
· 70 g makaronu pełnoziarnistego
· 2 pomidory
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 4 ząbki czosnku
· garść świeżej bazylii
· 2 plastry sera feta

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj wodę. W tej samej wodzie ugotuj makaron al dente. Z fasolki odetnij szypułki i pokrój ją na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz oliwą i posiekanym czosnkiem. Makaron odcedź i włóż z powrotem do garnka, dodaj fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko wymieszaj. Delikatnie podgrzej, żeby wszystkie składniki były ciepłe. Wyłóż do talerzy. W razie konieczności dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp bazylią i pokruszoną fetą.
Wartość energetyczna: 566 kcal; białko: 21,9 g; tłuszcz: 21,6 g; węglowodany: 76 g

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2025-07-08 07:36

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Najpierw ty! Jak zatroszczyć się o siebie, by móc troszczyć się o innych

Adobe.Stock

By móc skutecznie troszczyć się o innych, najpierw musisz zatroszczyć się o siebie! Nakładem Wydawnictwa eSPe, pod patronatem "Niedzieli" ukazał się bardzo cenny poradnik.

Więcej ...

Dzisiejsza Ewangelia jest dla nas przestrogą

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 16, 10-13

Więcej ...

Erika Kirk: “Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią”

2025-09-22 07:34

PAP/EPA/CAROLINE BREHMAN

Erika Kirk podczas niedzielnych uroczystości upamiętniających jej męża w swoim wystapieniu zacytowała słowa Jezusa na krzyżu: “Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią.”

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!

Wiara

Nie możecie służyć Bogu i Mamonie!

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości

Wiara

Pismo Święte podkreśla potrzebę uczciwości

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Wiadomości

Tragedia w USA. Nie żyją polscy żołnierze

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

Wiadomości

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący...

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

Felietony

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop”...

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Wiara

PILNE! Powtórzył się cud św. Januarego

Premier: SOP zneutralizowała drona operującego nad...

Wiadomości

Premier: SOP zneutralizowała drona operującego nad...