Grillowanie jest dziś wspaniałym pomysłem na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W przyjemnej atmosferze towarzyskich spotkań można przygotowywać różne potrawy. Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Poprosiliśmy naszego redaktora ks. Pawła Rozpiątkowskiego, który latem przyjmuje gości w ogrodzie, by podzielił się z naszymi Czytelnikami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.
filety z kurczaka, bagietka, oliwa z oliwek, kilka kropel oleju sezamowego
Omasta:
ostra musztarda (np. rosyjska), kieliszek białego wina
Wykonanie:
Filety z kurczaka lekko rozbić, posolić, posmarować oliwą z oliwek. Grillować na średnim ogniu przez ok.10 min. Bagietkę przekroić na pół. Posmarować delikatnie na wierzchu olejem sezamowym (tylko kilka kropel, by się nie spaliła) i zrumienić na grillu z obu stron. Do bagietki włożyć przygotowany filet i posmarować omastą.
Rozważania na niedzielę: Jak się modlić w konkretnej sprawie?
2025-07-25 09:40
Ks. Marek Studenski
Mat.prasowy
Opowiadam o wydarzeniach, które nie mieszczą się w logice, a jednak naprawdę się wydarzyły. Osoba, po ciężkim wypadku - została uzdrowiona. Kobieta, która całe życie żyła w ciemności, aż… przeczytała jedno zdanie. Kapłan, który szedł przez piekło wojny, by odprawić Mszę. Kolejny raz przekonajmy się, że modlitwa to nie ostatnia deska ratunku — to pierwsza linia frontu.
„Katolicki influencer” – czyli jaki? Misja na cyfrowym kontynencie
2025-07-27 10:26
ks. Marek Weresa
sdecoret/fotolia.com
Żyjemy w epoce, w której cyfrowy świat stał się nowym kontynentem - miejscem rozmów, idei i poszukiwania sensu. Pojawia się pytanie: kim jest „katolicki influencer” i jak wygląda jego misja w cyfrowym świecie - przestrzeni pełnej możliwości, ale i zagrożeń? „W świecie ulotności i półprawd trzeba głosić nadzieję, która jest trwała i zakorzeniona w Chrystusie” - wskazała dr hab. Monika Przybysz, medioznawca z Instytutu Edukacji Medialnej Wydziału Teologicznego UKSW.