Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.
4 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
3 szklanki wody
2 szklanki octu 10%
cynamon
goździki
Wykonanie:
Śliwki umyć, osączyć i wydrylować. Zagotować wodę z octem i cukrem, wystudzić. Zalać śliwki, zostawić do następnego dnia. Zlać syrop, zagotować i ciepłym zalać śliwki. Czynność tę powtarzać jeszcze dwa razy. Po raz ostatni śliwki zalać gorącym syropem. Po wystygnięciu włożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Błogosławiony Piotr Jerzy Frassati powraca do Rzymu
2025-07-08 10:39
Vatican Media
Vatican Media
Błogosławiony Piotr Jerzy Frassati
W świecie, gdzie duchowość młodych coraz częściej poszukuje żywych świadków wiary, wydarzenie, które odbędzie się latem w Rzymie, będzie jednym z najważniejszych momentów trwającego Roku Jubileuszowego. Niezniszczone ciało bł. Piotra Jerzego Frassatiego – patrona młodzieży, studentów i ludzi gór – zostanie wystawione w sercu Wiecznego Miasta. Jego obecność ma inspirować nowe pokolenia do życia w prawdzie, służbie i odwadze.
Uczeń szkoły podstawowej w miejscowości Estacao w stanie Rio Grande do Sul na południu Brazylii zmarł na skutek ran odniesionych we wtorkowym ataku 16-letniego nożownika.